|
Geachte nieuwsbrieflezer, De nieuwsbrief september is uit. Met in deze uitgave weer diverse actuele onderwerpen. Wilt u meer informatie, neem dan gerust contact op met ons kantoor of maak gebruik van de links onder aan de betreffende artikelen. Wij nemen dan snel contact met u op. Met vriendelijke groet, Scholten & Wilmink, notarissen Alimentatieplicht bij voorbaat uitsluiten is mogelijk niet altijd nietigAls u samenwoont, een geregistreerd partnerschap heeft of gehuwd bent wordt in een gesprek bij de notaris vaak ook gevraagd hoe dat nu zit met alimentatie bij het uit elkaar gaan als samenwoners of bij scheiding.
Biedlogboek moet zorgen voor extra transparantieDe NVM, VBO, Vastgoedpro en de Vereniging Eigen Huis hebben onlangs een digitaal biedlogboek ingevoerd. Kandidaat-kopers die een bod hebben uitgebracht kunnen daarin, na het verstrijken van de bedenktermijn en eventuele ontbindende voorwaarden, zien hoe het biedingsproces is verlopen.
Duidelijke situatietekening van belang bij overdracht onroerende zakenBij de verkoop van percelen grond blijken na de koop geschillen tussen koper en verkoper te ontstaan over de exacte ligging van de grens van de percelen. Dat komt onder meer voor als de in de leveringsakte genoemde oppervlakten niet in overeenstemming zijn met de situatietekening die aan de akte is gehecht. Om daar op een goede manier uit te komen, is de bedoeling van koper en verkoper naar objectieve maatstaven vast te stellen.
Financiële informatie en uitleg notariële akte nodig bij aandelenoverdrachtHoewel een notariële akte dwingende bewijskracht heeft, kan het toch gebeuren dat met voldoende tegenbewijs de uitkomst kan worden aangepast. Dat bleek onlangs uit twee uitspraken van de rechter.
Voorkom onzekerheid over schenkingen zonder schenktraditieIn Nederland is men vanaf het achttiende levensjaar meerderjarig en in beginsel zelf verantwoordelijk en bevoegd om alle vermogensrechtelijke belangen zelfstandig te behartigen. Soms lukt dat niet meer, bijvoorbeeld door lichamelijk of geestelijk ongemak.
Wanbeheer binnen de Commanditaire VennootschapEen commanditaire vennootschap is een bijzonder soort vennootschap, aangegaan tussen een of meer stille vennoten en een of meer beherende vennoten. De aansprakelijkheid van de stille vennoot is beperkt tot zijn inbreng in die vennootschap, zolang die vennoot ook stil is. De stille vennoot moet zich onvoorwaardelijk onthouden van het verrichten van beheersdaden. De stille vennoot mag vermogen inbrengen en verder mag hij extern namens de commanditaire vennootschap niets doen. Doet de stille vennoot dat toch, dan is hij volledig en hoofdelijk aansprakelijk. De beherend vennoot is degene die namens de commanditaire vennootschap in het handelsverkeer optreedt.
|
|